Agyi katasztrófa

AGYI KATASZTRÓFÁK (STROKE)

Stroke utáni rehabilitációs terápia részeként akár jelentős funkcionális és életminőségi javulás elérésében is segíthetünk

Mi okozza?

A „stroke” kifjezés (magyarul: gutaütés, szélütés, agyi katasztrófa) gyűjtő fogalom. Az agyi katasztrófák leggyakrabban ischaemiás eredetűek (80 - 85 %), azaz érelzáródásra vezethetők vissza. Ezek részben trombózisos vagy embóliás érelzáródás (agytrombózis, agyembólia) miatt, vagy érelmeszesedés folytán következnek be. Az érelmeszesedés legújabb eredmények szerint már nagyon fiatal korban (akár 15 - 20 évesen) elkezdődő betegség, mely elsősorban a zsírháztartás zavara miatt alakul ki.
Az agyi katasztrófák 15 – 20 %-át az agyi artéria megrepedése folytán beálló agyvérzés okozza.

Mind az agyi érelzáródás, mind a vérzés következtében az agy egyes részei elhalnak. Az első stroke után drasztikusan megnő az újabb agyi katasztrófa kialakulásának esélye, ami az esetek túlnyomó többségében lényegesen súlyosabb, mint az azt megelőző. Ha már megtörtént a baj, az időben megkezdett rehabilitációval csökkenthető az újabb stroke esélye!

A betegség leggyakoribb kiváltó okai: stressz, fizikai aktivitás hiánya, magas vérnyomás, rendszeres alkoholfogyasztás, dohányzás, nem megfelelő étrend, cukorbetegség, szívbetegségek, érelmeszesedés, stb.

Kockázati tényező lehet: horkolás, migrén, depresszió, terhesség, fogamzásgátló tabletták, stb.

Az agyi katasztrófa, stroke tünetei lehetnek: fejfájás, hányinger, szédülés, féloldali végtag gyengeség, bénulás, érzékkiesés, beszédzavar (szóformálási nehézségek), zavartság, eszméletvesztés, átmeneti látásvesztés (egyik szemen), kettős látás, félrehúzódó száj, elakadó beszéd, egyik kar elgyengülése, stb.

A stroke következményei sokszor hatalmas terhet jelentenek az egész családnak. Ezért mindenkinek az az érdeke, hogy minél hamarabb csökkenjenek az agyi katasztrófa káros hatásai, és a beteg lehetőség szerint legalább önellátóvá válhasson.

Kezelés során :

A polarizált fény természetes módon erősíti a szervezet regeneratív képességét és így hozzásegíti, hogy felszabadítsa saját gyógyulási adottságait.

Serkenti és megváltoztatja a testben zajló regeneráló és helyreállító folyamatokat, test védelmi rendszerében zajló folyamatokat.

Polarizált fény hatása nem lokalizálódik a kezelt felületre, szervre, a szervezet egészére hat.

(behatási mélység 11.5cm, hullámhossz 480-3400nm, UV fényt nem tartalmaz)

Fontos tényező az idő!

Minél hamarabb sor kerül az agyi katasztrófa, stroke kezelésére:

 • csökkenthető a maradandó károsodás
 • kisebb az újabb stroke veszélye
 • nagyobb a valószínűsége az önellátásnak
A polarizáltfény-terápia alapja:

Immunológiai és molekuláris genetikai módszerekkel végzett kutatások igazolják polarizáltfény-kezelés hatására az abszolút lymphocitaszám emelkedése mellett

 • a T limphocitaszám igen jelentős növekedését
 • csökkenti a gyulladási folyamatokban kulcsszerepet játszó chemokinek génkifejeződését, a terápia ezáltal betegségek megelőzését teszi lehetővé, elősegíti a már kialakult betegségek leküzdését. Tapasztalataink szerint felezi, harmadolja a gyógyulási időt. Olyan betegségek esetén teszi letővé a gyógyulást amelyekben a hagyományos orvoslás nem igazán tud segíteni
 • megfigyelések igazolják sebgyógyulásra gyakorolt pozitiv hatását. Ennek alapja többek között a hámosodás jelentős gyorsítása, kollagén termelés fokozás.
 • antidepresszáns hatás, fájdalomcsillapító hatás közismert
 • vírusos, bakteriális fertőzések esetén gyógyulási időt jelentősen csökkenti
 • stb.

Továbbá a Polarizált fényterápiás kezelésnek köszönhetően:

 • Javul a szövetek oxigénellátása
 • Helyreáll a sejtek tápanyagellátása
 • Regenerálódnak a sejtek
 • Javul a keringés
 • Immunválasz fokozódása
 • Akut, krónikus gyulladási reakciók csökkenése

Agyi katasztrófa utáni rehabilitációs terápia részeként jelentős funkcionális és életminőségi javulás elérésében is segíthetünk. Minél hamarabb kezdjük a kezelést, annál hatékonyabban és gyorsabban érhető el eredmény.