Gerincsérv

GERINCSÉRV

A mai kor emberének sokkal nagyobb fokú stresszhatást kell elviselnie, mint bármikor eddig elődeinknek. Az életmód ugyanakkor mozgás szegénnyé vált, vagy egyoldalú fizikai leterhelés éri a szervezetet. Vegyszerek tömkelege (levegő, víz, talaj) került környezetünkbe, ételeinkbe és ezek is közvetlenül terhelik a testet. Mind a hagyományos, mind az alternatív orvoslás, ezekhez köti, vezeti vissza, a statisztikai adatok szerint a lakósság 90%-át érintő, életének különböző periódusában jelentkező hát, nyak, derékfájást. A fájdalom kialakulhat hirtelen, egyik pillanatról a másikra (rossz mozdulattól, stresszes időszaktól, erős fizikai megterheléstől) jelentkezhet fokozatosan, olyan esetben is, amikor az ember egészségesnek gondolja magát, vagy válhat egyre gyakrabban visszatérővé, sőt tartóssá. A fájdalom ilyen esetben leggyakrabban a gerincoszlop degenerációjának tünete.

Mi történik a porckoronggal?

A gerincoszlop csigolyákból áll, ezeket egy külső kemény és egy belső lágy részből álló porckorong választja el egymástól, melyek rugalmas párnaként biztosítják a gerinc rugózását. Megterhelés esetén a porckorongok összenyomódnak. Szerencsés esetben ez az összenyomódás egyenletes, ez azonban ritkán van így. Az idő múlásával stressz, baleset, egyoldalú terhelés éri a gerincoszlopot, ami a csigolyákat kimozdítja természetes helyzetéből, és ebből a kimozdult helyzetből nem mindig képesek visszaállni az eredeti pozícióba. Elkezdődik az a folyamat, amely a porckorongok elöregedéséhez, degenerációjához vezet.

Sérv kialakulása:

A porckorongok degenerálódása után a puhább, belső kocsonyás rész lassan előboltosul, ez az úgynevezett porckorongsérv. A kiboltosulás mértéke különböző lehet, a legsúlyosabb esetben a kemény külső gyűrű átszakad, és a porckorong kiszakadt része nyomja, ingerelheti, sőt meg is sértheti az ideggyököket. A kiboltosulás ugyanakkor tehermentesítés hatására vissza is húzódhat. Ilyenkor ideig óráig a tünetek is megszűnnek. Porckorongsérv a gerinc bármely részén kialakulhat, kiemelt területek a nyaki, gerinctáji, lumbális szakaszok.

Tünetek:

A porckorongok degenerálódása után a puhább, belső kocsonyás rész lassan előboltosul, ez attól függően alakul ki különböző testtájakon (nyak, hát, derék,végtagok) a fájdalom,zsibbadás, izomgyengeség, érzéketlenség végtagban, hogy hol történt a porckorong szakadás. A porckorong sérv akadályozhatja a hólyag, és bélműködést is.

A legfontosabb tényező az idő!

Minél hamarabb sor kerül a gerincsérv kezelésére:

 • gyorsabb a gyógyulás
 • rövidebb ideig kell elviselni a fájdalmat
 • kisebb a szövődmények kialakulásának veszélye
A polarizáltfény-terápia alapja:

Immunológiai és molekuláris genetikai módszerekkel végzett kutatások igazolják polarizáltfény-kezelés hatására az abszolút lymphocitaszám emelkedése mellett

 • a T limphocitaszám igen jelentős növekedését
 • csökkenti a gyulladási folyamatokban kulcsszerepet játszó chemokinek génkifejeződését, a terápia ezáltal betegségek megelőzését teszi lehetővé, elősegíti a már kialakult betegségek leküzdését. Tapasztalataink szerint felezi, harmadolja a gyógyulási időt. Olyan betegségek esetén teszi letővé a gyógyulást amelyekben a hagyományos orvoslás nem igazán tud segíteni
 • megfigyelések igazolják sebgyógyulásra gyakorolt pozitiv hatását. Ennek alapja többek között a hámosodás jelentős gyorsítása, kollagén termelés fokozás.
 • antidepresszáns hatás, fájdalomcsillapító hatás közismert
 • vírusos, bakteriális fertőzések esetén gyógyulási időt jelentősen csökkenti
 • stb.

Továbbá a Polarizált fényterápiás kezelésnek köszönhetően:

 • Javul a szövetek oxigénellátása
 • Helyreáll a sejtek tápanyagellátása
 • Regenerálódnak a sejtek
 • Javul a keringés
 • Immunválasz fokozódása
 • Akut, krónikus gyulladási reakciók csökkenése